Cercetătorii Universității Durham au dezvoltat un model prin care pot estima șansele ca noi forme de viață să apară în alte universuri, model care integrează inclusiv efectele energiei întunecate și rata de formare a stelelor.
În acest punct, este util de menționat că, în ciuda numelui, energia întunecată nu este chiar atât de “întunecată” precum sună :) Este numită astfel doar din cauza faptului că nu o putem “vedea” efectiv și încă sunt foarte multe necunoscute referitoare la cum funcționează, însă știm sigur că este unul dintre acele ingrediente secrete necesare explicării expansiunii accelerate a Universului.
Articolul publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society evidențiază că deși condițiile necesare vieții sunt rare, ar mai putea exista unele similare în universuri cu o densitate mai ridicată de energie întunecată. De asemenea, studiul aduce o nouă perspectivă asupra teoriilor care îmbină simulări și formalisme teoretice în scopul explorării balansului necesar apariției vieții, așa cum prezintă de altfel și ecuația lui Drake.
Ecuația lui Drake
Conform Royal Astronomical Society, Dr. Drake propune prin ecuația ce-i poartă numele o metodă de estimare în linii mari a potențialelor civilizații extraterestre existente în Calea Lactee. Pentru aceasta, ecuația consideră inclusiv numărul stelelor proaspăt născute în galaxia noastră, numărul de stele în jurul cărora orbitează planete, precum și numărul de “lumi” care ar avea potențialul să susțină viața.
Spre deosebire de formula inițială (Drake), formalismul nou propus ia în considerare și efectele densității energiei întunecate.
Explicitarea termenilor din Ecuația lui Drake
Credit: https://ras.ac.uk
Cum ar arăta aceeași regiune a Universului în ceea ce privește cantitatea de stele pentru diferite valori ale densității de energie întunecată. În sensul acelor de ceasornic, din stânga sus: fără energie întunecată, aceeași densitate de energie întunecată ca în Universul nostru, de 30 și 10 ori densitatea de energie întunecată din Universul nostru. Imaginile sunt generate dintr-o suită de simulări cosmologice. Credit: Oscar Veenema