ASPACE-Q 

The Astrophysics,  Space  Exploration and Quantum Computing Group   

 ASPACE-Q 

The Astrophysics,  Space  Exploration and Quantum Computing Group   

Grupul nostru de Cercetare Științifică

Suntem parte din Consorțiul Misiunii Spațiale LISA, cu implicare în LISA Science Group (LSG), LISA Data Processing Group (LDPG), LISA Data Challenge (LDC), LISA Astrophysics Working Group și LISA Advocacy and Outreach Working Group. Avem, de asemenea, studenți implicați în grupul LISA Early Career Scientists (LECS).

ECHIPA

Unul dintre obiectivele noastre principale este să menține media de vârstă a grupului sub 40 de ani. :-)

Dr. Laurențiu Caramete

Dr. Ana Caramete

Liderul grupului

Co-lider al grupului

    Laurențiu este șeful Grupului de Cosmologie și Fizica Astroparticulelor de la Institutul de Științe Spațiale. Este doctor în Astrofizică și are o expertiză valoroasă în Fizica găurilor negre, Fizica astroparticulelor, sursele de raze cosmice și studiul galaxiilor.
    De asemenea, are abilități extinse de analiză a datelor, cu experiență în lucrul cu baze de date astronomice, cataloage și data mining.

    Ana este cercetător științific la Institutul de Științe Spațiale și a lucrat la mai multe misiuni ESA. Ea are experiență în analiza datelor științifice, simulările cosmologice și modelarea teoretică și dezvoltarea conductelor de procesare a datelor științifice.
    Activitatea ei actuală de cercetare se concentrează pe dezvoltarea sistemelor cu latență scăzută, bazate pe inteligența artificială, pentru procesarea și caracterizarea rapidă a semnalelor detectate de LISA.

Dr. Daniel Tonoiu

 Cercetător științific grad III

Daniel lucrează la Institutul de Științe Spațiale din 2001. De-a lungul anilor, a acumulat expertiză importantă în domeniul dezvoltării software.

Dr. Petruța Ștefănescu

Dr. Ovidiu Țânțăreanu

 Cercetător științific grad III

 Cercetător științific grad III

Dr. Ștefănescu se ocupă cu dezvoltarea unui subsistem LLP pentru detectarea undelor gravitaționale EMRI (surse foarte complexe preconizate a fi detectate de LISA, în principal din cauza degenerărilor apărute în spațiul parametrilor), utilizarea software-ului FEW (Fast EMRI Waveforms) și a altor instrumente LDC pentru a simula semnale asemănătoare LISA de la EMRI cu valori diferite ale parametrilor intrinseci și extrinseci, pentru antrenarea unui NN și apoi pentru a recunoaște un astfel de semnal fără sau cu zgomot galactic

Dr. Țânțăreanu lucrează cu arhitecturi CNN pentru clasificarea suprapunerii mai multor semnale EMRI GW folosind caracteristici locale și globale din spectrogramele GW și folosește NN pentru extragerea automată a caracteristicilor pentru detectarea și caracterizarea GW-urilor EMRI.

De asemenea, dezvoltă o infrastructură de alertă CW cu latență scăzută pentru astrofizică Multi-Messenger (bază de date, API, distribuție de alerte, interfață web).

Dr. Răzvan Balașov

Drd. Alice Păun

Asistent de Cercetare Științifică

Asistent de Cercetare Științifică

Răzvan are un doctorat în Astrofizică și este fost
co-lider al grupului LISA Early Career Scientists. Din punct de vedere al cercetării, activitatea sa se concentrează pe simulări cu mai multe corpuri
(N-body) pentru studiul formării găurilor negre masive (MBH) prin coliziuni stelare în clustere dense nucleare stelare (NSC) și evoluția primei populații de MBH.

Alice este doctorandă la Facultatea de Fizică, Universitatea din București și Asistent de Cercetare Științifică din 2018. De asemenea, este membră a colaborării KM3NeT, astfel că cercetarea sa se concentrează în principal pe analiza sensibilității detectorului, optimizarea acestuia. pentru nucleariți. Pe lângă toate acestea, ea studiază scenarii exoting de creștere a găurilor negre.

Drd. Maria Ișfan

Drd. Florentina Pislan

Asistent de Cercetare Științifică

Asistent de Cercetare Științifică

Maria-Cătălina Ișfan este Asistent de Cercetare Științifică din iulie 2021 și, de asemenea, doctorand la Universitatea din București. Munca ei se concentrează pe algoritmi de calcul cuantic pentru misiuni spațiale și aplicații spațiale, cu accent pe rețelele neuronale cuantice și plimbările cuantice.

Florentina este doctorand la Facultatea de Fizică, Universitatea din București și este Asistent de Cercetare Științifică din vara anului 2021. O parte din munca ei constă în dezvoltarea de studii multi-mesager, cataloage MBHB, simularea formelor de undă gravitaționale pentru studii de estimare a parametrilor și algoritmi de analiză comparativă a rețelelor neuronale pentru caracterizarea undelor gravitaționale.
De asemenea, începând cu anul 2024, Florentina este unul dintre co-liderii LECS.


SUS

Contact us at:

 iss dash sci at spacescience dot ro