Agenția Spațială Europeană (ESA), precum și cercetătorii și inginerii din cele 14 state membre ale consorțiului misiunii spațiale PROBA-3, se pregătesc să primească cel mai frumos cadou de Crăciun: lansarea misiunii, programată pentru luna decembrie a acestui an. România este unul dintre cele 14 state și a participat atât la realizarea unor componente hardware (prin IMT și COMOTI), cât și la partea de contribuție științifică prin AIRA, care a realizat si setul de unelte pentru manipularea cataloagelor de date și ISS (în primele etape ale misiunii).
PROBA-3 constă în doi sateliți, la bordul cărora se vor afla trei instrumente de observare a Soarelui: ASPIICS (instrumentul principal pentru observarea coroanei solare, gestionat de Royal Observatory of Belgium), DARA (instrumentul care măsoară energia totală emisă de Soare, utilă în studiile climatice ale Pământului, dezvoltat de Physical Meteorological Observatory din Elveția), precum și spectrometrul 3D Energetic Electron Spectrometer, dezvoltat de Universitatea Catolică din Louvain, Belgia, un instrument esențial pentru studiile de vreme spațială.
Sateliții vor zbura în formație cu o precizie milimetrică, fără precedent pentru vehiculele spațiale.
Sateliții PROBA-3 au rolul de a crea o eclipsă solară artificială în spațiu, care va fi repetată de aproximativ 50 de ori pe an și va dura până la 6 ore în timpul fiecărei rotații a formației în jurul Pământului. Astfel, vor putea fi observate regiuni ale Soarelui care nu au fost explorate suficient de către cercetători până acum. Instrumente specializate pentru observarea Soarelui, precum coronograful de ultimă generație ASPIICS, vor fi folosite pentru a studia fenomenele din coroana solară, cum ar fi ejecțiile de masă coronală, care sunt erupții și explozii de plasmă emise de Soare. Aceste fenomene sunt importante de observat pentru a înțelege de ce coroana solară este atât de fierbinte (aproximativ 1 milion de grade Celsius), mult mai fierbinte decât suprafața Soarelui (5.500 de grade Celsius). Temperatura coroanei solare rămâne un mister pentru cercetători.
Un alt fenomen important de studiat este vântul solar, fluxul constant de particule încărcate emise de Soare, care dictează vremea spațială din proximitatea Pământului și poate influența tehnologia și comunicațiile pe Pământ.
Nu în ultimul rând, această misiune a generat un avans tehnologic semnificativ pentru misiunile spațiale de studiere a Soarelui și nu numai, utilizând o nouă generație de senzori, componente hardware avansate și un software îmbunătățit la bord.
Misiunea PROBA-3, care va simula eclipse solare, este programată să părăsească Europa pe 1 noiembrie, îndreptându-se spre locul de lansare din India. Cei doi sateliți vor fi transportați la Centrul Spațial Satish Dhawan al ISRO (Organizația Indiană de Cercetare Spațială), situat în apropiere de Chennai.
Pentru mai multe informații puteți accesa pagina oficială a misiunii precum și știrea oficială de pe pagina ESA.
Rămâneți la curent pentru noutăți legate de această lansare palpitantă din decembrie!