Această scanare RMN (rezonanță magnetică nucleară) prezintă încheietura genunchiului şi cartilajul care acoperă suprafețele articulare ale încheieturii pentru a ajuta oasele să alunece uşor.
Schimbările apărute în presiunea pusă asupra articulaţiilor afectează cartilajul printr-un proces lent deoarece acesta nu are vase de sânge, sistem limfatic sau nervi care să hranească şi să crească ţesut, astfel încât elementele nutritive sunt absorbite încet.
Presiunea pusă zilnic asupra sistemului nostru osos este importantă pentru a menține cartilajul sănătos deoarece mișcarea și exercitarea de presiune asupra articulaţiilor sunt necesare pentru a furniza nutrienți în cartilaj, însă se ştiu puţine lucruri despre cartilajele oamenilor ţintuiţi la pat pe Pământ.
Pentru a afla mai multe, Institutul de Biomecanică și Ortopedie de la Universitatea Germană de Sport Köln, Germania, studiază astronauţii.
Cum astronauţii plutesc în spațiu pentru perioade de până la șase luni, picioarele lor sunt foarte puţin utilizate în imponderabilitate. Cercetătorii analizează biomarkeri pentru 10 astronauți înainte și după zborul spaţial pentru a înregistra metabolismul, grosimea, volumul și conținutul de apă al cartilajului din articulațiile genunchiului.
Aceasta este prima dată când un astfel de studiu se face pe oameni sănătoşi. Deoarece cartilajul răspunde foarte încet, un studiu similar realizat pe subiecţi sănătoşi de pe Pământ ar necesita ca aceştia să nu se deplaseze pentru mai multe luni, ceea ce este imposibil.
Scopul este de a afla mai multe despre modul în care cartilajul genunchiului la astronauți este afectat de călătoria în spațiu. Din aceste observații, cercetătorii speră să înţeleagă rolul presiunii pentru sănătatea cartilajului sau pentru dezvoltarea osteoartritei.
Preocupări similare institutului din Germania, se regăsesc și la Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), unde Laboratorul de Aplicații Spațiale pentru Sănătate și Securitate derulează proiecte de cercetare axate pe contramăsuri la afecțiunile și constrângerile la care sunt expuși astronauții în spațiu, cu posibilitate de transfer tehnologic către domenii precum creșterea performanței sportivilor sau recuperarea persoanelor cu disabilități. Complementar activității Laboratorului, în cadrul ISS există și un Centru de competență în tehnologii spațiale dedicat domeniului contramăsurilor — STARWALKER (Center for Computer Assisted and Information Feedback Training for Human Spaceflight Support).
Imaginea în format HI-RES poate fi descarcată de aici.