Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS), prin Centrul de Competenţă în Tehnologii Spaţiale în sprijinul Zborului cu Echipaj Uman (STARWALKER), este partener în organizarea Taberei de Vară Academia Alantykron, care se va desfăşura în perioada 31 iulie – 9 August 2015 la 20 km de Cernavodă, în judeţul Constanța. Copii, părinţi, tineri, profesori, artişti, oameni de ştiinţă din întreaga lume se vor întâlni timp de 10 zile pentru a discuta şi învăţa împreună despre lumea ştiinţei, alături de cercetători şi alţi profesionişti cunoscuţi, într-o experienţă de viaţă şi de educaţie cu adevărat unică.
Academia se adresează tinerilor între 15 şi 29 de ani. Persoanele mai tinere de 15 ani trebuie să fie însoţite de cel puţin un adult, iar cei mai în vârstă de 29 de ani trebuie să ceară permisiune specială când se înscriu, excepţie făcând cazul în care au primit deja aprobarea sau sunt invitaţi de un coordonator general de programe.
Participanţii vor lua parte la cursuri şi activităţi diverse pe următoarele teme:
Ştiinţă
- Curs de prin ajutor – în cadrul căruia participanţii vor descoperi și experimenta tehnici de bază de prim ajutor, ce pot salva vieți sau pot fi utile în situații extreme;
- Atelierul “Măsoară-ţi muşchii!”. În cadrul acestui atelier participanţii vor cunoaşte una din metodele de investigare musculară în sportul de perfomanță – Tensiomiografia (TMG) – metodă care facilitează măsurarea proprietăţilor contractile a grupelor musculare de suprafață;
- Atelier introspectiv – susținut de Cristina Botezatu și Cristina Ciurea (INCS);
- Atelierul de elemente de autodezvoltare personală şi autocontrol mental – Remodelare și regenerare psihosomatică prin tehnici orientale;
- Atelierul de robotică şi inteligenţă artificială;
- Atelierul de astronomie;
- Atelierul Seti&Complexity – O nouă abordare în programul SETI, din perspectiva științei Complexității (despre Timp, Spațiu, Viață, Conștiență, Conștiință).
Cultură
- Concursul de proză Science Fiction – „Valentin Nicolau”;
- Curs de proză science fiction “Când ideile devin realitate”. Pe parcursul a trei zile coordonatorii acestui curs îşi propun să prezinte şi să discute despre interacţiunea ştiinţifico-fantasticului cu realitatea de a lungul timpului;
- Curs despre interculturalitate.
Artă
- „Fotografia A-Z, concepte de artă” – Acesta este cursul de fotografie din cadrul Academiei de Vară ‘’Atlantykron” 2015 şi se adresează fotografilor începători, celor familiarizați cu tehnicile de bază sau celor avansați.
Sport
- Competiţii sportive şi activităţi distractive;
- Atelier de jocuri ale minţii.
Instructorii cu renume în domeniile lor din Europa şi din lume, care vor fi prezenţi la ediţia din 2015 a taberei Atlantykron, sunt prezentaţi aici. Aceştia vor oferi o experienţă educativă şi de viaţă remarcabilă tinerilor care vor participa.
Alături de Dr. PIERRE DE HILLERIN, cercetător ISS şi Președinte al Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane, au răspuns afirmativ invitaţiei la ediţia din 2015 a Şcolii de Vară Academia Alantykron, printre alţii, şi:
- Dr. Dumitru Dorin Prunariu, Astronaut şi Preşedinte de onoare al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA)
- Prof.Dr. Leon Zăgrean, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ București
- Erisa K. Hines – invitat virtual – Om de ştiinţă în cadrul misiunii Mars 2020 a NASA
- Ana Nicolau – Director al Grupului NEMIRA
- Alexandrul Mironov, Jurnalist de Ştiinţă şi Fondator al Academiei Atlantykron
- Dr. Ing. Florin Munteanu, Președinte al Centrului pentru Studii Complexe
Înscrierile se pot face online aici.
Tabăra este organizată de Centrul pentru Studii Complexe şi World Genesis Foundation în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Societatea Ştiinţifică Cygnus şi Centrul pentru Dezvoltarea Performanței Umane (HUP Center).