Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) organizează conferința și școala internatională de vară „Turbulenţă, intermitență și multifractali în plasmele sistemului solar (STORM 2015)”, în Mamaia, România, între 6 și 13 septembrie 2015. Rezumatele lucrărilor știintifice pot fi transmise organizatorilor până la data de 15 iunie 2015, prin completarea formularului disponibil on-line aici.
Evenimentul este organizat ca o serie de cursuri susținute de experți internaționali de la universități de prestigiu din Europa și Statele Unite, urmate de prezentări invitate și contribuții individuale. Cursurile oferă o trecere în revistă a proceselor fizice fundamentale din plasmele sistemului solar, cum ar fi turbulența, activitatea ondulatorie, structura de micro și macro scală a vântului solar, dinamica neliniară a magnetosferelor planetare și a câmpului geomagnetic.Se vor prezenta metode de cercetare in-situ a plasmelor sistemului solar, tehnici de analiză a seriilor temporale tipice pentru turbulență și intermitență și simulări numerice privind dinamica plasmelor spațiale.
- Lista lectorilor care au confirmat deja participarea îi include pe:
- Roberto Bruno, Institutul Național de Astrofizică, Italia
- Tom Chang, Institutul de Astrofizică și Cercetare Spaţială Kavli MIT, Statele Unite ale Americii
- Giuseppe Consolini, Institutul Național de Astrofizică, Italia
- Jay Johnson, Laboratorul de Fizica Plasmei din Princeton, Statele Unite ale Americii
- Giovanni Lapenta, KU Leuven, Belgia
- A.T.Y. Lui, Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins, Statele Unite ale Americii
- Wieslaw Macek, Centrul de Cercetare Spaţială, Polonia
- Eckart Marsch, Universitatea Christian Albrechts din Kiel, Germania
- Bruce Tsurutani, NASA JPL, Statele Unite ale Americii
Înscrierea
Taxa de înscriere la workshop şi şcoala de vară este de 250 de euro și va acoperi pauzele de cafea și mesele de prânz în restaurantul hotelului IAKI (de luni până sâmbătă), precum și participarea la evenimentele de socializare (cocktail de bun venit, cina oficială și o excursie de o zi în Delta Dunării).
Mai multe detalii sunt disponibile in pagina de internet creată de organizatori aici.
Un număr limitat de burse este disponibil pentru tineri cercetători postdoctorali, doctoranzi, studenți. Bursa acopera cazarea în hotelul conferinței și taxa de înscriere. Candidații interesați sunt rugați să trimită o cerere de finanțare folosind formularul disponibil online aici.
Prezentarea generală a programului preliminar al conferinței și școlii de vară este disponibilă online aici.
Evenimentul este sponsorizat de Programul Cadru 7 al Comunității Europene prin intermediul proiectului FP7 STORM și de Uniunea Europeană de Geoștiințe (EGU).