Pe 13 martie 2014, România a fost oficial acceptată drept stat membru cu drepturi depline în cadrul colaborării internaționale a “Observatorului Pierre Auger”. Întins pe o suprafață de 3000 km2 din Argentina, Auger este cel mai mare experiment de radiație cosmică din lume. Colaborarea permite cercetătorilor români să contribuie la deslușirea misterelor razelor cosmice de energii ultra-înalte.
România a deținut statutul de “țară asociată” la Auger pentru trei ani (din 2011), prin sponsorizarea institutului german “Karlsruhe Institute of Technology”. România este reprezentată în cadrul colaborării internaționale Auger la nivel instituțional prin Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Științe Spațiale (ISS), Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București. Prin dobândirea statutului de membru cu drepturi depline în colaborarea Auger, România se aliniază în egală măsură (cu drept de vot) celorlalte 17 state membre Auger.
“Colaborarea Pierre Auger urează bun venit României în calitate de membru deplin. Competențele colaboratorilor români vor aduce valoare colaborării”, spune Prof. Dr. Karl-Heinz Kampert, purtătorul de cuvânt al Observatorului Pierre Auger, de la Universitatea Wuppertal, Germania.
Descoperite acum 100 de ani, razele cosmice de energii ultra-înalte rămân un mister pentru cercetători. Acestea bombardează Pământul în mod continuu, intră în atmosfera terestră unde interacționează cu molecule sau particule din aer și dau naștere unor cascade de particule secundare care ajung la sol. Un astfel de eveniment este însă estimat a se întâmpla o dată pe an pentru fiecare kilometru pătrat până la o dată pe secol, fapt care face studiul razelor cosmice de energii ultra-înalte foarte complex.
Colaborarea Pierre Auger își propune să dezvăluie misterul surselor razelor cosmice de energii ultra-înalte angrenand laolaltă oameni de știință de pe întreg globul și utilizând tehnici complementare de detectie, extinse pe arii foarte mari. Auger îmbină observații realizate cu ajutorul a 1660 de tancuri cu apă, 27 telescoape optice și 160 de antene radio, toate aceste detectoare întinzându-se pe o suprafață de 10 ori mai mare decât cea a Bucureștiului.
Interviuri la Pierre Auger Observatory © ISS/Gina Isar
“Prin generozitatea Naturii, Universul poate fi observat fie direct din spațiu sau indirect prin mesagerii cosmici primiți la sol, în aer, apă, gheață sau mine de sare. Studiul astroparticulelor de origine galactică, adică din interiorul galaxiei noastre, Calea Lactee, sau extragalactică deschide o nouă fereastră în observarea corpurilor și fenomenelor cosmice până la mii de ani lumină distanță față de Pământ”, spune Dr. Paula Gina Isar, reprezentant institutional al ISS în colaborarea Auger.
Observatorul Pierre Auger © Steven Saffi
Institutul de Științe Spațiale (ISS) din Măgurele, România, dezvolta proiecte de cercetare științifică în domenii precum fizica astroparticulelor, fizica energiilor înalte, astrofizică și cosmologie, fizica plasmei spațiale, precum și activități de cercetare aplicată, proiectare și dezvoltare de tehnologii spațiale. ISS s-a implicat în colaborări și parteneriate de renume național și internațional (CERN-ALICE, ANTARES, KM3NeT, Pierre Auger Observatory), în programul spațial ESA prin misiuni precum Euclid, Planck, Cluster și a colaborat cu NASA pentru primul experiment românesc trimis pe Stația Spațială Internațională.
Linkuri utile
ISS, membru instituțional Pierre Auger.
Comunicat de Presa ISS – Romania membru deplin Pierre Auger engleza.