PROIECTUL COMPONENT 2
Strategii Emergente Anti-Turbulenta: Teste in Tunelul Aerodinamic
ETAPA 4: Finalizarea demonstrarii utilizarii tehnologiei LIDAR de inalta rezolutie spectrala in caracterizarea evenimentelor de CAT si a efectuarii de teste in tunelul aerodinamic pentru contracararea
efectelor turbulentei si rafalelor.
Perioada de executie: 01.01.2021 - 30.06.2021.
Activitati
In data de
7 aprilie 2021 a fost organizata o intalnire de lucru, in regim de teleconferinta, dedicata discutarii stadiului de realizare al activitatilor aferente etapei nr. 4 de implementare a proiectului component 2 - CONTUR. La aceasta teleconferinta au participat Domnul Dr. Mat. Ioan Ursu (Institutul National de Cercetare - Dezvoltare Aerospatiala "ELIE CARAFOLI" - I.N.C.A.S. Bucuresti - P3), Domnul Prof. Univ. Dr. Ing. Marius Stoia (Universitatea Politehnica din Bucuresti - P1), Domnul Conf. Univ. Dr. Ing. Mihnea Sandu (Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti - P7), Domnul Conf. Univ. Dr. Ing. Mihai Lungu (Universitatea din Craiova - P6) si Domnul Dr. Fiz. Aurelian Andrei Radu (Institutul de Stiinte Spatiale - CO).
Agenda teleconferintei a inclus urmatoarele puncte:
- cuvant de deschidere si elemente de managementul proiectului CONTUR - (Dl. Aurelian Andrei Radu)
- prezentarea stadiului actual de realizare al activitatilor tehnico - stiintifice aferente etapei nr. 4 de implementare a proiectului component 2 - CONTUR (Dl. Ioan Ursu)
- propuneri de optimizare a realizarii activitatilor din planul de realizare (contributii din partea tuturor participantilor la teleconferinta).
ETAPA 3: Initierea demonstrarii utilizarii tehnologiei LIDAR de inalta rezolutie spectrala in caracterizarea evenimentelor de CAT si a efectuarii de teste in tunelul aerodinamic pentru contracararea efectelor turbulentei si rafalelor.
Perioada de executie: 01.01.2020 - 31.12.2020.
Activitati
Lucrarile din cadrul Etapei 3 a Proiectului Component 2 - CONTUR, au continuat pe parcursul anului curent in conditiile binecunoscute ale pandemiei. Cu toate dificultatile inerente acestei situatii, sunt de mentionat urmatoarele realizari:
- o lucrare trimisa la publicare anul trecut, a fost publicata la inceputul acestui an - I. Ursu, D. Enciu, G. Tecuceanu (2019), Equilibrium stability of a nonlinear structural switching system with actuator delay, Journal of the Franklin Institute, 2020-3 DOI: 10.1016/j.jfranklin.2020.02.035, WoS, IF 4.036. Lucrarea este disponibila pentru download aici.
- o alta lucrare - I. Ursu, G. Tecuceanu, D. Enciu, A. Toader, and D. D. Ion Guta, Active robust control for wing vibrations attenuation - este in recenzie la Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers - Part G: Journal of Aerospace Engineering, WoS, IF 1.244. Lucrarea este direct utilizabila in sinteza legii de control pentru controlul vibratiilor si implicit al flutterului pe modelul de aripa, in tunelul aerodinamic.
- a fost elaborat modelul matematic al actionarii cu actuator electric in vederea simularilor numerice preliminare sintezei controlului.
ETAPA 2: Determinarea conditiilor de aparitie si a criteriilor de identificare a evenimentelor de CAT si sistemul fizic CONTUR: realizare, integrare si implementare strategii anti-turbulenta pentru teste in tunelul aerodinamic.
Perioada de executie: 01.01.2019 - 31.12.2019.
Activitati
In data de 17.09.2019, a avut loc la sediul INCAS o intalnire de lucru dedicata proiectului component P2-CONTUR. Agenda intalnirii a inclus urmatoarele puncte:
1. informare cu privire la campania de teste realizata la sediul partenerului UTCB;
2. informare cu privire la vizitele de lucru realizate in cadrul proiectului component P2-CONTUR pana la data intalnirii;
3. discutarea gradului de realizare al activitatilor aferente etapei 2 (decembrie 2019) de implementare a proiectului component P2, al proiectului complex CONTUR;
4. evaluarea procesului de elaborare a livrabilelor planificate;
5. optimizarea utilizarii resursei umane pe fiecare activitate in parte.
In cursul lunii august 2019, la sediul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti (UTCB) a fost realizata o campanie de teste vizand activitati specifice etapei 2 de implementare. O prezentare generala a acestei campanii este descrisa in acest raport.
ETAPA 1: Studii preliminare privind evenimentele de clear air turbulence (CAT) si sistemul fizic CONTUR - elementele sistemului: concepte de baza, modelare matematica, optimizare, simulare numerica, proiectare.
Perioada de executie: 31.03.2018 - 31.12.2018.
Activitati
Joi 24 Mai 2018 a avut loc la sediul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Aerospatiala "Elie Carafoli" - I.N.C.A.S. Bucuresti (institutia coordonatoare a proiectului component P2) o intalnire de tip kick-off meeting in cadrul careia s-a elaborat strategia de implementare cu succes a acestui proiect component. Planul de actiuni elaborat cu aceasta ocazie a vizat urmatoarele aspecte majore: evaluarea unor solutii constructive pentru generatorul de turbulenta si rafale (GTR), optimizari in vederea realizarii turbulentei la scara si intensitate mari, realizarea de masuratori in tunelul aerodinamic al UTCB in vederea evaluarii parametrilor generatori de turbulenta, proiectarea GTR si elaborarea criteriilor de performanta, modelul fizic de aripa elastica cu eleron, teste de laborator cu actuatorul piezo in vederea optimizarii raspunsului acestuia in sarcina la iesire, dezvoltarea unei solutii alternative de servomotor electric de banda larga, dezvoltarea unor strategii, clasice si emergente, pentru amortizarea vibratiilor in prezenta turbulentei: metoda receptantei, metoda alocarii polilor, control adaptiv, sisteme cu intarziere precum si diseminarea rezultatelor in cadrul unor manifestari stiintifice. In imaginile inserate mai jos au fost surprinse cateva momente din timpul acestei prime intalniri.