Etapa 2 – P2

Schema de realizare a proiectului

 

Faza nr. 5

Responsabil: Dr. Octavian Micu

Termen de predare: 15.04.2017

Titlul fazei: Gauri negre cuantice formate din pachete de unda.

Abstract: In aceasta faza am extins formalismul functiei de unda a orizontului evenimentelor, formalism introdus pentru a analiza raza gravitationala a sistemelor cu simetrie sferica si a calcula probabilitatea ca o stare cuantica data sa fie o gaura neagra, la cazul gaurilor negre cu moment cinetic/Kerr. Am lucrat in cadrul modelului corpuscular al gaurilor negre (obiecte cuantice macroscopice formate dintr-un numar foarte mare de gravitoni in starea energetica fundamentala). Concluziile sunt ca in configuratiile simple ale acestui model este suprimata probabilitatea aparitiei unui orizont interior, in sensul ca probabilitatea existentei acestuia este mult mai mica decat cea a existentei orizontului exterior. De exemplu, in unele cazuri, in timp ce probabilitatea existentei orizontului interior era neglijabila, probabilitatea existentei orizontului exterior era aproximativ egala cu unu.

Faza nr. 6

Responsabil: Dr. Laurentiu Caramete

Termen de predare: 15.09.2017

Titlul fazei: Intocmire de cataloage de gauri negre -PARTEA I.

Abstract: In prezent exista o nevoie de cataloage de mase de gauri negre precum si de instrumente de analiza ale acestora atat pentru domeniul astronomiei dar si pentru fizica astroparticulelor ce includ studii ale razelor cosmice, ale neutrinilor si ale undelor gravitationale. S-a realizat o cautare si agregare de mase de gauri negre in baze de date internationale (NASA/IPAC Extragalactic Database) bazate pe observatii la sol si in spatiu precum si stocarea acestora intr-o baza de date special realizata pentru acest scop. De asemenea s-au calculat masele de gauri negre aflate in galaxii la orice redshift. Pentru a calcula masa gaurilor negre centrale din fiecare galaxie s-a folosit corelatia dintre valoarea masei si componenta sferica a galaxiei, cea care emite predominent in 2 microni. Coeficientii ce transforma relatia de proportionalitate intr-una de egalitate au fost obtinuti prin fitarea relatiei folosind date de mase de gauri negre cunoscute din literatura obtinute prin alt tip de corelatii sau masuratori indirecte pentru fiecare tip major de galaxie, E, S0, Sa, Sab si Sb, conform clasificarii de Vaucouleurs.

Catalogul in format .csv si .odt, precum si graficele si programele de prelucrare de date realizate in Mathematica se gasesc la adresa: http://www.spacescience.ro/~lcaramete/dir/BHCatalog/.

Faza nr. 7

Responsabil: Dr. Gabriela Buica si Dr. Mihaela Vatasescu

Termen de predare: 15.10.2017

Titlul fazei: Procese atomice si moleculare in campuri externe: efecte de polarizare si corelatii cuantice

Abstract: i) A fost elaborat un model fizico-matematic pentru studiul efectelor de polarizare in imprastierea inelastica asistata laser electroni-atom de hydrogen si dedusa o solutie analitica pentru sectiunea eficace diferentiala de imprastiere pentru campuri laser circular polarizate. A fost investigata influenta parametrilor campului extern importanti in aceste procese si comparate efectele de polarizare pentru campuri liniar si circular polarizate pentru geometrii diferite de imprastiere. Rezultatele noi obtinute in cadrul grupului nostru sunt publicate in Polarization dependence in inelastic scattering of electrons by hydrogen atoms in a circularly polarized laser field, Gabriela Buica, J. Quant. Spectrosc. Radiat. Transfer, 187, 190-203 (2017). ii) A fost formulat un model teoretic pentru caracterizarea unor corelatii cuantice in sisteme moleculare utilizand concepte dezvoltate recent in teoria informatiei cuantice. Rezultatele prezentate arata impactul unor corelatii cuantice moleculare, precum entanglement intre grade de libertate electronice si vibrationale sau coerenta electronica, asupra evolutiei temporale a unui proces molecular controlat de pulsuri laser. Au fost obtinute rezultate preliminare care permit analiza caracterului cuantic non-Markovian al evolutiei temporale a subsistemului electronic, evolutie care poate fi controlata cuantic prin cuplaje externe care modeleaza dinamica mediului vibrational.

Faza nr. 8

Responsabil: Dr. Laurentiu Caramete

Termen de predare: 20.12.2017

Titlul fazei: Intocmire de cataloage de gauri negre -PARTEA II.

Abstract: S-a realizat completarea catalogului de mase de gauri negre realizat in faza precedenta cu noi date observate in vizibil, in infrarosu precum si in radio obtinute din baze de date internationale bazate pe observatii la sol si in spatiu (NED – NASA Extragalactic Database). De asemenea s-a calculat si functia de masa asociata catalogului. Cu ajutorul noilor date s-a calculat indexul de culoare B-V precum si raportul FIR/Radio. S-a fitat intreaga distribuite de masa cu o functie de putere. Acesta este foarte bun la mase mici insa la mase mari se constata prezenta unui exces in zona de 10^8 mase solare. Am incercat sa modelam acest exces sub forma a 2 populatii distincte, una care urmeaza o lege de putere de tipul -1, si una de tipul -2. Cele doua populatii de mase de gauri negre par a indica prezenta unui fenomen de unire (merger) intr-o etapa evolutiva anterioara.

Catalogul de mase de gauri negre va fi promovat in cadrul intalnirilor de colaborare a experimentelor ANTARES, KM3Net, IceCUBE si Jem-EUSO pentru a fi utilizat in analiza datelor observationale prezente si viitoare. De asemenea exista perspectiva de a utiliza catalogul in modelarea distributiei de raporate de masa a gaurilor negre aflate in proces de unire in universul timpuriu, care reprezinta o predictie directa pentru viioarea misiunie spatiale LISA a agentiei spatiale europene ESA pentru studiul undelor gravitationale.

Faza nr. 9

Responsabil: Dr. Catalin Popa

Termen de predare: 20.12.2017

Titlul Fazei: Sisteme dinamice duale si simetrii de ordin superior in gravitatie.

S-au obtinut corelatii intre marimile fizice asociate sistemelor dinamice duale si cele ale spatiilor baza prin utilizarea relatiilor de dualitate geometrica. De asemenea, au fost evidentiate noi tehnici de generare a sistemelor dinamice de tip bi-hamiltonian asociate simetriilor de ordin superior ale varietatii spatio-temporale. Rezultatele principale din aceasta faza au constat in: a) Studiul tensorii Killing-Yano de rang superior si constructia tensorilor Killing asociati si implicit integralelor prime asociate acestora. b) Constructia operatorului de tip Dirac asociat tensorilor Killing-Yano. Am aratat ca un spatiu-timp descris de o metrica ce poseda tensori Killing-Yano de rang trei conduce la o teorie lipsita de anomalii cuantice. c) Am aratat ca tensorii Killing-Yano asociati metricii Kimura sub actiunea parantezei Schouten-Nijenhuis formeaza o algebra Lie. d) Am construit spatiile duale asociate unui spatiu-timp baza si am pus in evidenta sistemele dinamice corespunzatoare acestora.