Oamenii de ştiinţă au dezvoltat o tehnică de utilizare a quasarilor – surse puternice produse de găurile negre supermasive din centrul galaxiilor – pentru a studia istoria și compoziția Universului. Pentru a valida noua metodă, bazată pe relația dintre luminozitatea unui quasar în raze X și la lungimi de undă ultraviolete, aceştia au făcut uz la scară largă de datele furnizate de Observatorul XMM-Newton de raze X al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Abordarea lor promite să devină un instrument important în determinarea proprietăților Universului nostru.
Quasarii le permit oamenilor de ştiinţă să studieze gravitaţia în mediul găurilor negre supermasive. În plus, compararea proprietăților quasarilor cu cele ale altor quasarii din galaxii care găzduiesc fie găuri negre active, fie pasive, poate dezvălui aspecte interesante cu privire la evoluţia galaxiilor de-a lungul istoriei cosmice.
Dar un alt aspect a stârnit interesul a doi oameni de ştiinţă de la Observatorul de Astrofizică Arcetri din Florența, Italia: aceştia şi-au dat seama că pot utiliza quasarii pentru a cerceta istoria expansiunii Universului. Rezultatele studiului lor sunt prezentate într-un articol care a fost publicat în Astrophysical Journal.
„Istoria expansiunii cosmice deține o multitudine de informații despre Univers, inclusiv vârsta și abundența relativă a componentelor sale, iar pentru a le stabili cu exactitate trebuie să studiem surse astronomice aflate la o gamă variată de distanțe faţă de noi”, a explicat Guido Risaliti, unul dintre oamenii de ştiinţă care au condus studiul.
„Dar determinarea distanțelor în Univers este un lucru deloc banal şi poate fi cel mai bine realizată folosind numai câteva tipuri de surse. În acest studiu, demonstrăm cum se poate face acest lucru folosind quasarii”, a adăugat acesta.
Puteţi citi studiul în întregime aici.