Institutul de Științe Spațiale vă invită să descoperiți universul în care trăim și sǎ luați parte la activităţile pregătite special pentru Noaptea Cercetătorilor, eveniment care va avea loc vineri, 26 septembrie 2014, începând cu ora 17:00, în Parcul Tineretului din București (intrarea Șincai).
Zona dedicată celor mici
- Ce vârstă ai pe Marte? Un an nu ține la fel de mult ca pe Pământ pe toate planetele sistemului nostru solar, așă că te invităm să descoperi ce vârstă ai avea dacă nu ai trăi pe Terra.
- Ce se vede printr-un microscop? Descoperă universul la scară mică și ia parte la experimentele interactive care vor explica noțiuni de bază din fizică.
- Pășește în țara lui ALICE-CERN și pornește într-o călătorie imaginară spre începuturile universului.
- Ia parte la atelierul de origami și jocuri de colorat.
Zona observațiilor astronomice
- În condiții de vreme favorabilă, vei putea observa cerul printr-un telescop și vei învăţa despre constelaţiile care se văd pe cer şi cum pot fi ele identificate. (pentru toate vârstele)
Zona explorării Universului
- Explorează spaţiul cosmic prin intermediul aplicaţiei interactive ExpoSol. Vei putea călători virtual până la cele opt planete din sistemul nostru solar, la planeta pitică Pluto și chiar până la Soare. (pentru toate vârstele)
- Ce sunt găurile negre? Câte tipuri de galaxii există și cum le poți recunoaște? Află despre aceste subiecte care au captivat atenția oamenilor și descoperă cum poți ajuta cercetătorii de acasă de la tine. (pentru toate vârstele)
- Fii astronaut pentru o zi! Vino la standul ISS și fă o poză să vezi cum ai arăta în costumul de astronaut. (pentru copii și adolescenți)
- Află mai multe despre Starwalker, un Centru de Competenţă în Tehnologii Spaţiale pentru Contramăsuri, a cărui echipă analizează problemele explorării spaţiului, cum pot fi ele prevenite sau combătute și cum aceste metode pot îmbunătății viața pe pământ. (pentru elevi, studenți și publicul larg)
- Află mai multe din culisele activităţilor spaţiale şi oportunităţile pe care le ai în acest domeniu. Cercetătorii ISS îți vor răspunde la întrebările despre cum poți ajunge cercetător sau astronaut. (pentru elevii şi studenţi)
- Vizionează un slideshow inedit şi interactiv pe tema cercetări din domeniul neuroştiinţei, în care vor fi atinse subiecte precum misterele minţii şi educaţia pentru sănătatea fizică şi mentală. (pentru elevi, studenți și publicul larg)
- Vino să vezi demonstraţii de sistem de control mental și află despre puterea creierului şi antrenarea minţii. Cercetătorii ISS îți vor dezvălui ce științe conlucrează pentru a face descoperiri pe aceste teme. (pentru elevi, studenți și publicul larg)
Zona science agora
• Această zonă îți aduce prezentări urmate de întrebări și răspunsuri. Vei afla despre găurile negre, de la cele supermasive la cele microscopice, despre cel mai mare observator de raze cosmice fin lume, Observatorul Pierre Auger, precum și ce sunt razele cosmice și jerbele de particule din atmosfera Pământului și dacă acestea ne afectează viața de zi cu zi.
Evenimentul, al cărui scop este să promoveze cercetarea în rândul publicului larg, se desfăşoară în aceeaşi seară în peste 300 de oraşe din Europa şi 16 de la noi din ţară. În România, acesta va avea loc în București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, Brașov, Suceava, Bacău, Arad, Sibiu, Piatra Neamț, Tulcea, Oradea și Târgu Jiu, în locaţii din centrele oraşelor şi din campusurile universitare. Mai multe informații sunt disponibile pe pagina oficială – http://noapteacercetatorilor.eu/.