Institutul de Științe Spațiale, prezent la Conferința „Spațiul: Ultima Frontieră” din cadrul Bucharest Science Festival 2014

e2083de35f93ac44bec2036f975c294c_view

Cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) sunt invitați să susțină prezentări în cadrul conferinței „Spațiul: Ultima Frontieră”, organizată de Asociația ASUR astăzi, 25 septembrie, ora 17:00 în sala Aula Magna a Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46).

În cadrul conferinţei se vor aborda trei mari zone de interes:

  • Care sunt beneficiile directe ale explorării spaţiale? Cum ne îmbunătăţeşte viaţa de zi cu zi aici, pe Pământ?
  • Cum contribuie astronomia, astrofizica şi explorarea spaţiului cosmic la progresul cunoaşterii umane?
  • Cine sunt oamenii care s-au aventurat în necunoscut? Care sunt poveştile lor, care le sunt visele, cum le arată viaţa?

Dr. Paula Gina Isar (ISS) va susține o prezentare despre razele cosmice măsurate la Observatorul Pierre Auger.

Deşi nu le vedem, nu le simţim, razele cosmice sunt peste tot şi întotdeauna vor fi. Razele cosmice primare sunt particule subatomice (îndeosebi protoni) care călătoresc aproape cu viteza luminii şi bombardează continuu Pământul din spaţiul cosmic. Universul este aşadar plin de acceleratoare de particule cosmice, ca de exemplu explozii de supernove sau găuri negre. Studiul razelor cosmice de energii ultra-inalte poate furniza informaţii despre formarea universului, pentru că ele sunt mostre de materie din afara sistemului nostru solar.

Originea particulelor cosmice continua să rămână un mister. Acestea interacţionează în atmosfera terestră cu molecule sau particule din aer şi dau naştere unor cascade de particule secundare. Un astfel de eveniment este însă estimat a se întâmpla o dată pe an pentru fiecare kilometru pătrat până la o dată pe secol. Pentru a observa astfel de jerbe de raze cosmice de la sol, avem nevoie de suprafeţe mari acoperite cu detectori performanţi, cum ar fi Observatorul Pierre Auger din Pampasul Argentinian. Auger îmbina observaţii realizate cu ajutorul a 1660 de tancuri cu apa, 27 telescoape optice şi 160 de antene radio, toate aceste detectoare întinzându-se pe o suprafaţă de 10 ori mai mare decât cea a Bucureştiului.

Alături de Dr. Gina Isar, vor mai susține prezentări despre activitatea lor științifică: Dr. Dumitru Hașegan, Dr. Vlad Popa și Dr. Lucia Popa de la Institutul de Științe Spațiale, dar și Dr. David Hilmers, astronaut NASA, veteran a 4 zboruri cu Naveta Spaţială, Robert Meisner, purtător de cuvânt al ESA pentru programele de observare a Pământului, Andrei Dorobanţu, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Ioana Stoica, Colegiul Naţional Tudor Vianu

Mai multe informaţii despre eveniment sunt disponibile aici.