Infrastructura GRID a Institutului de Științe Spațiale, declarată obiectiv de interes naţional

2Sistemul GRID pentru cercetarea de fizică şi domenii conexe din cadrul Institutului de Științe Spațiale (ISS) a fost declarat obiectiv de interes naţional ca urmare a Hotărârii Guvernamentale nr. 786/2014 privind aprobarea Listei instalaţiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional, finanţate din fondurile Ministerului Educaţiei Naţionale.

Un GRID reprezintă o infrastructură computaţională distribuită, ce permite partajarea şi utilizarea în comun a resurselor de calcul, de stocare, precum şi a altor tipuri de resurse. GRID-urile folosesc resursele disponibile la un moment dat pe mai multe sisteme de calcul separate, interconectate prin intermediul unei reţele, pentru a rezolva probleme intensive din punctul de vedere al timpilor de execuţie si al capacităţilor de stocare necesare.

Cel mai mare site GRID din cadrul Institutului de Științe Spațiale este ISS-ALICE, dedicat colaborării ALICE-CERN. Cu 40 de unități de calcul și peste 380 de nuclee CPU [1], acest site a procesat în anul 2014 peste 900 000 de joburi. Traficul total de date în ultimul an pentru acest site GRID a fost de peste 2.1 PB [2]. Un al doilea site GRID care suportă în prezent colaborarea ALICE și colaborarea Pierre Auger este RO-13-ISS, cu 8 unități de calcul și peste 120 nuclee CPU.

Alături de acestea, infrastructura Institutului de Științe Spațiale cuprinde și site-uri dedicate colaborărilor pentru misiunile spațiale ale Agenției Spațiale Europene (ESA): Planck, Euclid, Cluster şi Venus Express. ISS-Planck are 16 unități de calcul și peste 140 nuclee CPU, în timp ce ISS-RoSpaceGRID are 26 de unități de calcul și peste 200 nuclee CPU.

Infrastructura GRID este un domeniu esenţial şi o prioritate pentru societatea informaţională din România, datorită impactului direct asupra parametrilor de performanţă şi eficienţă a utilizării infrastructurii informatice naţionale, inclusiv asupra conectivităţii acesteia la infrastructura globală. Directorul ISS, Ion Sorin Zgură, a fondat şi condus începând cu anul 2005 grupul de lucru pentru elaborarea strategiei naţionale GRID, fiind promotorul dezvoltării pentru prima dată în România a unei tehnologii inovatoare de procesare paralelă intensivă în analiza datelor din Fizica Energiilor Înalte. În anul 2007, Agenția Spațială Română (ROSA) a fondat Autoritatea de Certificare în GRID — RomanianGRID CA, ce furnizează servicii PKI (Public Key Infrastructure) pentru activitățile GRID ale comunităţilor româneşti academice şi de cercetare.

Alături de sistemul GRID de la Institutul de Științe Spațiale, au fost declarate structuri GRID de interes național și cele de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Centrul Naţional de Tehnologia Informaţiei de la Universitatea Politehnică Bucureşti și de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Hotararea Guvernamentală este disponibilă aici.

Institutul de Științe Spațiale (ISS) din Măgurele, România, dezvolta proiecte de cercetare științifică în domenii precum fizica astroparticulelor, fizica energiilor înalte, astrofizică și cosmologie, fizica plasmei spațiale, fizica interacțiilor solar-terestre, fizica mediului interplanetar, meteorologie spațială, precum și activități de cercetare aplicată, proiectare și dezvoltare de tehnologii spațiale. ISS s-a implicat în colaborări și parteneriate de renume național și internațional (CERN-ALICE, ANTARES, KM3NeT, Pierre Auger Observatory), în programul spațial ESA prin misiuni precum Euclid, Planck, Cluster și a colaborat cu NASA pentru primul experiment românesc trimis pe Stația Spațială Internațională.

Note

[1] CPU, Central Processing Unit – Unitate Centrală de Procesare

[2] PB, PetaByte

The Institute of Space Science’s GRID Infrastructure, declared of national interest

2

The ISS GRID system for research in physics and related fields has been declared of national interest as a result of Government Decision no. 786/2014 on approving the List of installations and objectives of national interest, funded by the Ministry of National Education.

A Grid is a distributed computing  infrastructure that enables  the common use and sharing of computing resources, storage and other resource types. Grids use the resources available at a time on several separate computers, interconnected via a network, to solve CPU [1] or storage intensive problems.

Citește mai mult