Dr. Gina Isar susţine un seminar la Universitatea Politehnica din București cu privire la Colaborarea Observatorul Pierre Auger

AUGER Surface Detector
Sursă imagine: Pierre Auger Observatory/Karlsruhe Institute of Technology (KIT)

Pe 5 martie 2015, Dr. Gina Isar, Cercetător științific grad II în cadrul Institutului de Ştiinţe Spaţiale şi reprezentant instituţional (ISS) la Observatorul Pierre Auger, va susţine la Universitatea Politehnica din Bucureşti un seminar cu privire la această colaborare internaţională la care ISS s-a alăturat ca membru cu drepturi depline în martie 2014.

Pe durata evenimentului, Isar va atinge teme precum fizica astroparticulelor, tehnici inovatoare de detecţie, tehnologii avansate de calcul, dar va vorbi şi despre oportunităţile pe care tinerii le pot avea la ISS în cadrul colaborării Pierre Auger.

Participanţii la seminar vor avea ocazia de a afla direct de la Dr. Gina Isar mai mai multe despre particulele cosmice, despre care nu se ştie încă cu exactitate de unde vin, cum sunt produse şi accelerate la energii mult mai mari decât cele pe care LHC-CERN din Geneva le poate atinge pentru a studia fizica fundamentală.

Colaborarea Pierre Auger îşi propune să dezvăluie misterele razelor cosmice de energii ultra-înalte angrenând oameni de ştiinţă de pe întreg globul şi utilizând tehnici complementare de detecţie pe o suprafaţă de 3000 km pătraţi, de 10 ori suprafaţa Bucureştiului. Dr. Gina Isar se află printre cei peste 500 de colaboratori Auger alături de alţi cercetători români de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Universitatea Politehnica Bucureşti, Universitatea din Bucureşti şi Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS).

Despre lector:

Isar P.G. a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti (promoţia 2003), angajându-se ulterior la ISS. A continuat cu studiile masterale la Universitatea din Bucureşti şi Universitatea din Bonn prin intermediul programului Erasmus (promoţia 2005), urmând apoi studiile doctorale (promoţia 2010) cu bursa DAAD-Helmholtz la Institutul Tehnologic din Karlsruhe (KIT), Germania. De la întoarcerea în ţară, în 2013 a finalizat un proiect naţional postdoctoral la ISS, urmând ca în 2015 să finalizeze şi un proiect parteneriat naţional. Din 2006 este membru în colaborările internaţionale de radiaţie cosmică ale experimentelor KASCADE-Grande şi LOPES, iar din 2012 s- a alăturat colaborării Observatorului Pierre Auger. Mai multe informaţii pot fi găsite aici.