În perioada 9–13 noiembrie, fizicienii care lucrează la Large Hadron Collider (LHC) și cercetătorii în domeniul inteligenţei artificiale (IA) au participat la un workshop – primul de acest fel – în cadrul căruia au discutat despre modul în care tehnicile avansate de IA ar putea accelera descoperirile realizate la LHC.
Problema discutată cel mai intens a fost dacă și cum fizica particulelor ar trebui să folosească şi mai sofisticata inteligenţă artificială, sub forma unei tehnici numite deep learning (învăţare profundă).
Deși au subliniat faptul că nu se simt confortabil cu ideea de a preda controlul unui algoritm, mai mulți vorbitori participanţi la workshopul CERN au discutat felul în care tehnica deep learning ar putea fi aplicată în domeniul fizicii. Pierre Baldi, cercetător în domeniul inteligenţei artificiale la Universitatea din California, Irvine care a aplicat învăţarea mecanică propriu-zisă în diferite ramuri ale științei, a descris cum el şi colaboratorii săi au realizat cercetări care sugerează că o tehnică de deep-learning cunoscută sub numele de dark knowledge ar putea fi utilă în căutarea materiei întunecate.
Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile aici.