Follow-up: Auger Masterclass 2024

A doua ediţie de Masterclass cu Observatorul Pierre Auger în cadrul Programului Internaţional de Masterclass 2024, sub egida IPPOG, s-a încheiat cu succes.

Auger Masterclass 2024 a avut loc în sase zile din luna martie, patru zile fiind organizate în Europa, cu maxim 5 instituţii participante per sesiune.

Evenimentul organizat la ISS – Filială INFLPR a avut loc Sâmbătă, 16 Martie 2024, alături de alte patru instituţii participante din Portugalia (Instituto Superior Técnico, Universidade da Madeira, Universidade de Coimbra, Universidade de Évora).

Programul întregii zile (adoptat de toate instituţiile participante) a cuprins lecţii introductive despre fizica (astro-)particulelor şi experimente în fizica astroparticulelor, o sesiune practică de analiză de date şi o sesiune online cu toţi participanţii zilei. În total, au fost reconstruite 1460 de evenimente măsurate la Observatorul Pierre Auger (din datele deschise ale Auger). Rezultatele obţinute de fiecare elev participant (de liceu) în parte au fost încarcate centralizat într-o pagină web dedicată evenimentului, ilustrând o hartă cerească cu expunerea sau fluxul evenimentelor reconstruite de radiaţii cosmice cu energii ultra-înalte.

Într-un video-call internaţional cu toti participanţii zilei, a fost oferit un tur live la Observatorul Pierre Auger in Argentina, acompaniat de o serie de Q&A şi un Quiz final, moderat de cercetători ai Colaborării Pierre Auger.

Contact: Dr. Gina Isar <gina.isar[at]spacescience[dot]ro>

Galerie foto:

Eveniment organizat cu suport din partea:

Lasă un comentariu