Calendar 2021. Prezentat de Acțiunea COST ChETEC.
Scopul nostru este de a onora, încuraja și educa. A onora femeile care au influențat dezvoltarea Astrofizicii Nucleare. A incuraja tinerii să aleagă Astrofizica Nucleară în cariera lor, și a le prezenta bune modele. A educa comunitatea științifică și publicul larg despre rolul important pe care femeile l-au avut și-l au în dezvoltarea Astrofizicii Nucleare.
Astrofizica Nucleară este o fuziune între fizică nucleară teoretică și experimentală, astronomie observațională, modelare astrofizică și teorie cosmologică. Femeile de știință sunt o parte esențială a dezvoltării acestor domenii, realizând contribuții importante sub forma unor observații astronomice, identificări vizuale și spectroscopice, cataloage și clasificări de stele, predicții și descoperiri de obiecte stelare, proiecție și construcție de instrumentație, descoperiri teoretice și experimentale de materiale nucleare, explicații fizice, derivații matematice și interpretări chimice ale multor obiecte – galactice și extra-galactice.
Oricine beneficiază de modele. Modelele feminine reduc impactul amenințării femeilor cu stereotipuri, i.e. de a risca să se conformeze unui stereotip negativ cu privire la grupul social, de gen sau rasial [1,2]. Acesta poate conduce femeile de știință la slabe performanțe sau la abandonarea carierei științifice din cauza stereotipurilor negative precum, nu ar fi atât de talentate sau interesate de știință ca bărbații. Din păcate, istoria oferă rar modele pentru femeile din știință; în schimb, face foarte des aceste femei invizibile [3]. Ca raspuns la această situație, prezentăm o selecție de doisprezece femei exemplare care au ajutat la dezvoltarea Astrofizicii Nucleare.
Pentru acest proiect, au fost identificate trei categorii de fotografii importante: din cariera-timpurie, cariera-medie și fotografii în actiune. Efortul nostru a fost depus în scopul de a atrage tinerii, considerând adecvate astfel fotografiile din cariera timpurie. A vedea spre exemplu, cum arăta un Laureat al Premiului Nobel la vârsta sa de 20 de ani, este important când încerci să atragi tinerii la vârsta de 20 de ani. Astfel sunt furnizate vizual modele pentru a răspunde la o întrebare mai generală: Cum arată un om de știință? Răspunsul pe care sperăm să-l fi generat în mintea tinerilor savanți de azi ar fi urmatorul: Un om de știință arată exact ca mine! Fotografiile din cariera-medie sunt fotografii luate în perioada de vârf a carierei științifice. Ele arată o femeie mai matură care poate fi recunoscută în diverse grupuri științifice. Fotografiile în acțiune sunt deasemeni importante, deoarece ele plasează omul de știință în contextul muncii sale din laborator sau observator.
Această informație este prezentată într-un poster [4], a cărui copie poate fi descarcată gratis la adresa [www.chetec.eu]. Articolul corespunzător a fost publicat în volumul “the Springer Proceedings in Physics” [5]. Acest calendar, care este tradus în 24 de limbi, inclusiv în limba română – disponibil aici, este completarea obiectivului final al proiectului nostru.
Traducerea în limba română este realizată de Gina Isar (ISS) și Andeea Font (Liverpool Joohn Moores University/UK).
Calendarul va fi prezentat – în premieră – în cadrul eventului Noaptea Cercetătorilor – DoReMiRo – București.
Comunicatul de presă disponibil în limba engleză și română poate fi găsit aici.
Persoană de contact (ISS): Dr. Fiz. P. Gina Isar <isar@spacescience[dot]ro>, Responsabil Instituțional în ChETEC
Referințe:
[1] M. Lugaro … P. G. Isar et al., “Women Scientists Who Made Nuclear Astrophysics”, Poster presented at the 15th International Symposium on Nuclei in the Cosmos, Assergi, L’Aquila, Italy, June 24-29, 2018.
[2] Hampton C.V. .. Isar P. G. et al. „Women Scientists Who Made Nuclear Astrophysics”, Nuclei in the Cosmos XV, pp 367 372, 2019. Springer Proceedings in Physics, book series (SPPHY, volume 219).