Între 17 și 18 februarie 2020, în cadrul Institutului de Științe Spațiale (ISS) din Măgurele, a avut loc workshopul ,, JWST Master Class – varianta locală, pentru România”. Scopul întregului eveniment a fost de a familiariza comunitatea științifică cu telescopul spațial James Web (en. James Webb Space Telescope – JWST), precum și de a pregăti persoanele interesate, atât teoretic, cât și practic, în procesul de aplicare la timpi de observație pentru această misiune.
Deoarece redactarea propunerilor pentru timp de observație are un grad ridicat de complexitate, implicând diferite pachete software (generale și dedicate), workshopul s-a concentrat pe prezentarea acestor unelte, precum și pe diferitele legături cu instrumentele disponibile și modurile științifice de observare.
Evenimentul a fost organizat de Laurențiu Caramete, Bogdan Dumitru și Răzvan Balașov din partea ISS si a avut parte și de invitați din partea Agenției Spațiale Europene (ESA): Marco Sirianni – Manager Dezvoltare Operațiuni Științifice ESA JWST, Tim Rawle – Expert Instrument și Calibrare NIRSpec JWST, Sandor Kruk – Expert Formare și evoluție galactică ESA, care au susținut activ întregul eveniment.
Prima zi a cuprins o serie de prezentări despre stadiul actual al misiunii JWST, instrumente, moduri de observare și unelte. Activitatea aferentă celei de-a doua zile a fost structurată pe exemple concrete de folosire a uneltelor software, cu exerciții reprezentative pentru obiective științifice variate.
Feedback-ul acestei activități de informare și de instruire a fost extrem de pozitiv, atât din partea participanților, cât și din partea invitaților ESA.
Galerie foto:
Fotografie de grup, workshop JWST Master Class: varianta locala în România (Foto: O. Bănaru)
Marco Sirianni (Foto: L. Caramete) Tim Rawle (Foto: L. Caramete) Sandor Kruk (Foto: L. Caramete)
Bogdan Dumitru (Foto: L. Caramete) Răzvan Balașov (Foto: L. Caramete)
Activitățiile practice din evenimentul JWST Master Class: varianta locală