Seminar about „The High Energy Universe: Ultra High Energy Cosmic Rays, Active Galactic Nuclei and Gamma-ray Bursts”

Hercules A (an active galactic nucleus). Visible light image obtained by Hubble Telescope superposed with a radio image taken by the Very Large Array (VLA)

Guest: Dr. Athina Meli, Liège University, Belgium and Athens Institute for Education and Research, Greece

When: 23 May 2018, from 11:00

Where: ISS, Auditorium

Abstract:

The Universe is filled with a rich diversity of high-energy phenomena and highly energetic processes. Great developments in astrophysical observations over the last years, as well as in-tandem simulation studies, opened a wide window into the understanding of the electromagnetic wavebands of astrophysical phenomena, from the radio waves up to the high-energy gamma-rays but also to high energy cosmic-rays, which carry a multitude of information about the most energetic phenomena in Cosmos. Accelerated particles (cosmic-rays) are believed to be created in the cataclysmic ”explosions” of astrophysical sources like Gamma-Ray-Bursts and in the jets of Active Galactic Nuclei. The acceleration of cosmic-rays and the emission of very high energy electromagnetic radiation (i.e., x-rays, gamma-rays) mostly occur in the relativistic superalfvenic cosmic plasmas and jets that act as cosmic accelerators. In this talk I will give an overview of these high-energy accelerators and will discuss the mechanisms responsible to producing very high-energy cosmic rays and radiation.

Contact person: Dr. Ioana Dutan <idutan[at]spacescience[dot]ro>

 

Seminar despre „Universul ultra energetic: radiații cosmice de energie ultra-înaltă, galaxii cu nucleu activ și explozii de radiații gama”

Hercules A (o galaxie cu nucleu activ). Imagine obținută în lumina vizibilă cu Telescopul Hubble suprapusă peste o imagine obtinută în domeniul radio cu VLA (Very Large Array)

Invitat: Dr. Athina Meli, Universitatea Liège, Belgia și Institutul pentru Educație și Cercetare din Atena, Grecia

Când: 23 mai 2018, de la 11:00

Unde: ISS, Auditorium

Abstract:

În Universul nostru se petrece o diversitate de fenomene de energie foarte înaltă. Dezvoltarea din ultimii ani a instrumentelor de observare a fenomenelor din Univers, în tandem cu simulările numerice pe calculator, ne-a lărgit profund orizontul de ințelegere a modului în care se produc aceste fenomene, folosind, pe de o parte, datele obervaționale obținute în tot domeniul spectral al radiației electromagnetice, pornind de la undele radio si ajungând pâna la radiațiile gama de energie foarte înalta, și utilizând, pe de altă parte, datele obținute din detectarea radiațiilor cosmice de energie înalta. Aceste radiații cosmice pot dezvălui o multitudine de informații privind producerea celor mai energetice fenomene din Univers. Accelerarea particulelor (sau a radiațiilor cosmice) se consideră că se produce (i) în exploziile cataclismice a anumitor tipuri de stele, asociate cu exploziile de radiații gama, și (ii) în jeturile relativiste asociate cu nucleul galaxiilor active. Accelerarea radiațiilor cosmice și emisia de radiații electromagnetice de energie foarte înalta (e.g., radiații X, gama) se produc, în general, în plasma relativistă superalfvenică și în jeturi de plasmă, acestea acționând ca niște acceleratoare cosmice. În acest seminar, voi prezinta o trecere în revistă a proceselor fizice asociate cu aceste acceleratoare cosmice și voi discuta despre mecanismele responsabile pentru producerea radiațiilor cosmice și emisia de radiație electromagnetică de energie foarte înaltă.

Persoană de contact: Dr. Ioana Dutan <idutan[at]spacescience[dot]ro>