Etapa 1 – P2

Schema de realizare a proiectului

 

Faza nr. 1

Responsabil: Dr. Raluca Bundaru

Termen de predare:15.04.2016

Titlu: Dezvoltari de modele cinetice si de echilibru cuantice cu camp efectiv: ecuatii cinetice de tip von Neumann Boltzmann; efecte de self-consistenta ale sistemelor de sarcini in camp magnetic neomogen.

Abstract:  A fost obtinuta o descriere completa, in sensul existentei solutiilor globale in timp, pentru o clasa de ecuatii de tip Wigner/Boltzmann – von Neumann cu cimp mediu. In acest scop, a fost extinsa aria de aplicabilitate a unor metode de monotonie  in raport cu ordinea, metode elaborate initial pentru studierea de modele cinetice clasice si semi-clasice, prin includerea unor modele cinetice cuantice. Un model tipic de referinta a fost formulat si rezolvat pentru sisteme de particule cuantice situate in capcane de tip oscilator armonic, interactionind  cu un cimp efectiv. De asemenea,  a fost studiat raspunsul unui sistem de electroni liberi la un cimp magnetic extern omogen  si constant, descris de un hamiltonian in care se considera in mod self-consistent, pe langa câmpul magnetic extern, cimpul magnetic al curentilor orbitali generati in sistem. S-a  demonstrat  ca in limita termodinamica pentru  sisteme semi-infinite ecuatia self-consistenta are o solutie unica.

 

Faza nr. 2:

Responsabil: Dr. Petruta Stefanescu si Dr. Ovidiu Tintareanu

Termen de predare: 15.05.2016

Titlu: Testarea variatiei temporale a constantei structurii fine in teorii cosmologice alternative cu gravitatie de tip scalar-tensor.

Abstract: i) Au fost studiate consecintele cosmologice ale descrierii interactiilor gravitationala si electromagnetica printr-un model scalar-tensor de tip BSBM generalizat. Neconservarea numarului de fotoni, specifica modelului studiat si datorata cuplajului neminimal dintre sectorul gravitational si cel electromagnetic, conduce la o violare a relatiei de dualitate dintre distantele unghiulara si luminoasa si, in consecinta, la necesitatea reinterpretarii unor masuratori si observatii cosmologice precum cele de SNIa sau BAO. O a doua consecinta fundamentala ce deriva din versiunea modificata a ecuatiilor Maxwell este aparitia unui factor multiplicativ in legea de evolutie a temperaturii CMB cu redshift-ul cosmologic. ii) A fost testat modelul cosmologic BSBM generalizat prin compararea predictiilor teoretice referitoare la anizotropiile de temperatura ale CMB cu seturile de date observationale furnizate de misiunea Planck a Agentiei Spatiale Europene. iii) A fost realizata o versiune extinsa a codului CAMB pentru a putea implementa numeric dinamica modificata a CMB in modelul cosmologic BSBM generalizat si a fost inclus in codul COSMOMC un parametru suplimentar pentru modelarea abaterii de la modelul cosmologic standard. iv) Au fost obtinute contrangeri ale intervalelor de variatie pentru parametrii cosmologici, incluzand valoarea constantei structurii fine α la finalul recombinarii (cu ~1% mai mica fata de valoarea actuala).

 

 

Faza nr. 3:

Responsabil: Dr. Octavian Micu

Termen de predare: 15.09.2016

Titlu: Producerea de gauri negre cuantice. Simulari numerice in BLACKMAX.

Abstract: S-a investigat producerea de gauri negre in ciocnirile proton-proton in contextul Large Hadron Collider tinand cont de formalismul functiei de unda a orizontului evenimentelor pentru modele ale gravitatiei in extra dimensiuni spatiale. Acest formalism poate fi aplicat proceselor care au loc la energii apropiate de scala fundamentala a gravitatiei (scala Planck) si rezultatele conduc in mod natural la o supresie a probabilitatii de producere a gaurilor negre sub energia Planck si pentru un numar mai mare de extra dimensiuni. Simularile numerice au fost facute folosing generatorul de evenimente de gauri negre cuantice BLACKMAX. In aceasta faza am aratat principalele diferente intre numarul de gauri negre produse cat si distributiile de masa pentru cele doua scenarii: scenariul standard si formalismul functiei de unda a orizontului evenimentelor.

 

 

Faza nr. 4

Responsabil: Dr. Valeriu Tudose

Termen de predare: 15.11.2016

Titlul fazei: Proprietatile radio ale sistemului binar SS433

Abstract: Au fost analizate date radio obtinute cu reteaua EVN (European VLBI Network) in timpul unei perioade de activitate intensa a sistemului SS433. Au fost disponibile mai multe epoci observationale (separate intre ele de o saptamana) la frecventa de 5 GHz. Calibrarea datelor s-a facut cu softul standard AIPS urmand procedurile obisnuite. S-au obtinut hartile radio ale sistemului, care au pus in evidenta prezenta unor „bulgari” de materie ce se deplaseaza cu viteze relativiste. Am testat la scari spatiale de ordinul milisecundelor de arc in mod sistematic asa-numitul model cinematic (valabil la scari de ordinul secundelor de arc), care prezice pozitia unui „bulgare” daca se cunoaste (sau presupune) momentul cand acesta a fost ejectat. Analiza a aratat ca predictiile modelului explica bine datele noastre observationale, prin urmare datele radio de inalta rezolutie pot fi folosite pentru a imbunatatii parametrii modelului. De asemenea, au fost studiate proprietatile radiatiei polarizate provenite de la sistem. Astfel am pus in evidenta pentru prima data in sistemul SS433 prezenta polarizarii la scari spatiale de ordinul milisecundelor de arc in „bulgarii” de materie ejectata.