CERN a lansat competiţia Beamline for Schools 2016

downloadCERN oferă elevilor de liceu din întreaga lume posibilitatea de a crea și de a efectua un experiment științific în cadrul unui accelerator de fascicule al CERN în cadrul competiţiei Beamline for Schools. Înscrierile sunt deschise până pe 1 aprilie 2016.

Aflat la al treilea an, concursul este deschis echipelor de cel puțin 5 elevi cu vârsta de la 16 ani în sus, care au cel puțin un supraveghetor adult sau „coordonator”. Câștigătorii anteriori au testat webcam-uri şi cristale cultivate în clasă la CERN, alții au studiat modul de degradare al particulelor și au investigat raze gama de energii înalte.

Pentru a intra în concurs, echipele trebuie să prezinte o propunere de 1000 de cuvinte şi un material video de 1 minut (amândouă în limba engleză) până pe 1 aprilie 2016 la 1:00 ora Romȃniei. În iunie 2016, CERN va anunța între 10 şi 20 de echipe finaliste, iar una dintre ele (posibil două) va veni la CERN.

Toți participanții vor primi un certificat de participare. Echipele finaliste vor câștiga un tricou BL4S pentru fiecare membru al echipei, un detector de raze cosmice pentru școală, iar unele dintre ele șansa de a vizita un laborator de fizică din apropiere. În cazul echipei/echipelor câștigătoare, nouă membri și până la doi adulţi pe echipă vor fi invitați, cu toate cheltuielile asigurate, la CERN pentru 10 zile, de preferință în luna septembrie 2016, pentru a-şi efectua experimentele.

Înscrierile se pot face aici: http://cern.ch/bl4s

CERN has launched the Beamline for Schools competition 2016

downloadCERN is offering high-school students from around the world the chance to create and perform a scientific experiment on a CERN accelerator beamline within the Beamline for Schools (BL4S) competition. Applications are open until 1 April 2016.

Citește mai mult