Vineri, 25 septembrie 2015 între orele 16:00 şi 23:30 în incinta şi curtea AFI Palace Cotroceni, Bulevardul Vasile Milea 4, sectorul 6, Municipiul Bucureşti, cercetătorii Institutului de Ştiinţe Spaţiale (ISS) vă aşteaptă la Noaptea Cercetătorilor 2015 pentru a porni împreună în aventura în lumea științei.
De la mic cu mare, copii, elevi, studenţi şi adulţi de toate vârstele sunt aşteptaţi împreună sau chiar şi pe cont propriu pentru a descoperi diverse discipline științifice, pentru a cunoaşte oamenii de membri ai celor mai mari organizaţii şi colaborări şi misiuni spaţiale la nivel internaţional (CERN, JEM-EUSO, Cassini etc.) şi nu în ultimul rând pentru a lua parte la activități menite să scoată în evidență atractivitatea unei cariere în cercetare și impactul societal deosebit de important pe care îl poate avea aceasta.
Cei care sunt curioşi ce sunt găurile negre, câte tipuri de galaxii există și cum le putem recunoaște nu trebuie să rateze prezentarea „Galaxii şi găuri negre”, unde vor afla mai multe informaţii despre aceste subiecte care au captivat atenția oamenilor încă din cele mai vechi timpuri.
Demonstraţia „ExpoSol — călătorește virtual prin sistemul solar!” îi va duce pe participanţi într-o călătorie virtuală prin Sistemul Solar până la cele opt planete, la planeta pitică Pluto și chiar până la Soare, în vreme ce GalaxyZoo îi va invita la o călătorie fascinantă prin galaxia noastră.
Filmele „Nanosateliţi” şi „Treisprezece. Să crezi sau nu în zodii?” vor captiva atenţia vizitatorilor pentru câteva minute, iar observații astronomice vor avea loc în condiții de vreme favorabilă.
Participanţii vor putea observa cerul printr-un telescop și vor învăţa despre constelaţiile care se văd pe cer şi cum pot fi ele identificate.
Nu în ultimul rând, cine vrea să fie „Astronaut pentru o zi” este invitat la standul ISS pentru o poză în costum de astronaut.
Public ţintă: copii şi adulţi
Noaptea Cercetătorilor 2015 reprezintă totodată o oportunitate de a afla mai multe despre Starwalker, un Centru de Competenţă în Tehnologii Spaţiale pentru Contramăsuri, a cărui echipă analizează problemele explorării spaţiului, precum şi de a afla mai multe din culisele activităţilor spaţiale, inclusiv oportunităţile pe care există în acest domeniu. Cercetătorii ISS vor răspunde la întrebările despre cum putem ajunge cercetători sau astronauţi.
Totodată, la standul ISS va fi pregătit un slideshow inedit şi interactiv pe tema cercetării din domeniul neuroştiinţei, în care vor fi atinse subiecte precum misterele minţii şi educaţia pentru sănătatea fizică şi mentală.
Vizitatorii vor avea ocazia să ia parte şi la o demonstraţie cu staţia de telemedicină mobilă (Portable Telemedicine Workstation – PTW) şi să afle mai multe despre acest dispozitiv.
Public ţintă: elevi, studenți și publicul larg