Institutul de Ştiinţe Spaţiale a devenit în mod oficial membru al Colaborării Internaţionale JEM-EUSO

JemEUSOInstitutul de Ştiinţe Spaţiale a semnat un Acord de Colaborare şi s-a alăturat în mod oficial Colaborării Internaţionale JEM-EUSO, al cărei obiectiv este dezvoltarea primei misiuni spaţiale dedicate studiului radiaţiei cosmice de energie ultra-înaltă şi identificării surselor astrofizice care produc acest tip de radiaţie. Prin acest Acord de Colaborare România devine cel de-al 16-lea stat membru al Colaborării şi va contribui la realizarea tuturor obiectivelor ştiinţifice şi tehnologice.

Misiunea JEM-EUSO, care va fi lansată la sfârşitul anului 2019 sau la începutul anului 2020, constă dintr-un telescop destinat observaţiei în ultraviolet a jerbelor atmosferice largi (JAL) produse în interiorul atmosferei terestre de radiaţia cosmică de energii ultra-înalte (UHECR).

Concomitent cu dezvoltarea acestei misiuni, colaborarea JEM-EUSO conduce în prezent două experimente adiţionale, şi anume EUSO-TA, care este un detector de radiaţie ultravioletă plasat la sol în aceeaşi locaţie cu experimentul Telescope Array şi care funcţionează din anul 2015, şi EUSO-Balloon, al cărui prim zbor a avut loc în anul 2014 şi al cărui al doilea zbor este programat pentru anul 2016. Ambele experimente au fost concepute pentru testarea tehnologiei, măsurarea fondului de radiaţie ultravioletă, calibrarea şi validarea operaţională a instrumentelor. Pe lângă acestea, alte două experimente sunt în prezent în curs de dezvoltare. EUSO Super Pressure Balloon (EUSO-SPB) este o misiune în interiorul atmosferei terestre la bordul unui balon cu durată lungă de zbor la altitudini înalte şi care este programat pentru lansare în anul 2017. Mini-EUSO este o variantă la scară redusă a experimentului JEM-EUSO ce va opera în interiorul Modulului de Serviciu Rusesc „Zveszda” al Staţiei Spaţiale Internaţionale, şi care este programat pentru lansare în anul 2018.

De asemenea, în viitorul apropiat, Colaborarea JEM-EUSO intenţionează să propună o variantă a experimentului JEM-EUSO care să opereze la bordul unui satelit special destinat acestui scop. Această propunere va fi făcută în cadrul apelului ESA pentru propuneri de misiuni spaţiale de dimensiuni medii de tip M5, care va fi deschis fie la sfârşitul acestui an, fie la începutul anului viitor.

Consorţiul RO-EUSO este format în prezent de Institutul de Ştiinţe Spaţiale, membrii echipei fiind Dr.Ion Sorin Zgură, Directorul Institutului, Dr. Maria Haiduc, Dr. Aurelian Andrei Radu, Dr. Ana Caramete, Dr. Ionel Stan, Dr. Ioana Duțan, Dr. Octavian Micu, Laurenţiu Caramete, Nicuşor Arsene şi Gabriel Chiriţoi. Echipa este condusă de Dr. Eugeniu Mihnea Popescu, care este de asemenea şi Investigatorul Principal al Consorţiului în cadrul Colaborării JEM-EUSO.Participarea Consorțiului românesc in Colaborare se bucură de întregul sprijin al Agenției Spațiale Române (ROSA), și în acest moment pregătește o propunere de proiect in cadrul Programului PRODEX al Agenției Spațiale Europene ESA.

Contribuţia echipei Institutului de Ştiinţe Spaţiale la Colaborarea JEM-EUSO este axată pe mai multe aspecte ştiinţifice şi tehnologice ale misiunii. În ceea ce priveşte aportul ştiinţific, echipa va contribui la realizarea cataloagelor de surse, analiza modelelor de accelerare de particule în galaxii cu nucleu activ, la simulări de propagare de particule relativiste în spaţiul galactic şi extragalactic şi la studiul fizicii particulelor exotice. Din punct de vedere tehnologic, echipa intenţionează să contribuie la dezvoltarea unui sistem pentru calibrarea de la sol a telescopului JEM-EUSO aflat în orbită, a sistemului de calibrare de bord, precum şi la dezvoltarea detectorului de radiaţie de ultima generaţie al telescopului.

“Colaborarea este foarte importantă pentru Institutul de Ştiinţe Spaţiale, în special din punctul de vedere al dezvoltării sale viitoare. Nu numai că permite Institutului să valorifice activitatea ştiinţifică şi expertiza membrilor echipei RO-EUSO, dar oferă Institutului şi acces direct la tehnologii spaţiale de ultima generaţie, şi în consecinţă, oportunitatea de a-şi dezvolta capabilităţi tehnologice ce îi vor consolida poziţia şi statutul atât în cadrul ESA cât şi în comunitatea ştiinţifică internaţională de profil.” a spus Dr. Eugeniu Mihnea Popescu, Investigatorul Principal al Consorţiului RO-EUSO. „Pe această cale le mulţumesc tuturor membrilor echipei care şi-au adus o contribuţie esenţială”.

„În plus, ţinând cont de importanţă ştiinţifică şi tehnologică a acestei misiuni, şi de ce să nu recunoaştem, a frumuseţii sale ştiinţifice de ansamblu, pe măsură ce Colaborarea îşi desfăşoară activitatea pentru atingerea scopului ei final, sper că şi alţi parteneri să se alăture Consorţiului Românesc pentru a lua parte la această misiune incitantă.” a continuat acesta.

Despre JEM-EUSO

Experimentul JEM-EUSO (Extreme Universe Space Observatory onboard Japanese Experiment Module) este prima misiune spaţială dedicată studiului radiaţiei cosmice de energii ultra înalte. Telescopul său, având cu un câmp vizual foarte larg, va „privi” în jos către Pământ de pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a detecta fotonii UV emişi de jerbele atmosferice largi generate de radiaţia cosmică în atmosfera terestră.

În prezent 16 ţări, 80 de institute şi peste 300 de cercetători colaborează în cadrul misiunii JEM-EUSO, cu sprijinul celor mai importante agenţii spaţiale naţionale şi internaţionale şi instituţii de finanţare a cercetării.

Lista membrilor colaborării JEM-EUSO este actualizatăîn permanenţă şi poate fi găsită aici. Mai multe detalii despre JEM-EUSO sunt disponibile aici.

The Institute of Space Science joins the JEM-EUSO international collaboration

JemEUSOThe Institute of Space Science has signed a Memorandum of Understanding (MoU) and officially joined the JEM-EUSO international collaboration, whose objective is the development of the first space mission dedicated to studying the nature of ultra-high energy cosmic rays and to identifying corresponding astrophysical sources. With this MoU, Romania becomes the 16th member state of the JEM-EUSO collaboration and will contribute to all the technical and scientific objectives of the mission.

Citește mai mult