Cercetătorii ISS monitorizează experimentul ALICE la CERN

Echipa_ISS-ALICE
Credit imagine: ISS-ALICE

Odată cu redeschiderea celui mai mare accelerator de particule din lume, LHC (Large Hadron Collider), cercetătorii Institutului de Ştiinţe Spaţiale (ISS) fac ture de monitorizare pentru achiziţia de date la experimentul ALICE (A Large Ion Collider Experiment), unul dintre cele şapte experimente ale LHC de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară).

Cei cinci fizicieni ai Institutului de Ştiinţe Spaţiale care vor fi prezenți în camera de control a experimentului ALICE în perioada mai-noiembrie 2015 sunt: Andrea Danu, Ciprian Mitu, Cătălin Ristea, Adrian Sevcenco şi Ionel Stan.
Echipele de la CERN lucrează în schimburi de opt ore sub supravegherea unui Şef de tură (Shift Leader – SL), responsabil de implementarea planului de tură definit în cadrul întâlnirilor de coordonare a funcţionării şi de coordonarea operaţiunilor desfăşurate pe durata schimbului.

Cercetătorii ISS vor avea sarcina importantă de a monitoriza calitatea datelor achiziţionate (Data Quality Monitoring Shift – DQM) care intră în stocarea permanentă a experimentului ALICE. Monitorizarea se face prin inspectarea unor serii de histograme caracteristice fiecărui sistem de detecție, histograme ce sunt actualizate în timpul real. În cazul unor anomalii, persoana responsabilă de monitorizarea datelor are obligația de a lua măsuri optime în cel mai scurt timp, anunțând Liderul de tură și experții care răspund de detectori. De asemenea, cercetătorii ISS vor monitoriza răspunsul venit din partea Sistemului OFFLINE care lucrează cu informații critice pentru stocarea si reconstrucția datelor.

În toată această perioadă, Institutul de Științe Spațiale vă va ține la curent cu ce se întâmplă în camera de control a experimentului ALICE prin scurte informări și fotografii de la CERN de la fiecare tură la care fizicienii ISS participă. Urmăriți notificările pe pagina web dedicată și pe pagina de Facebook a Institutului.

ISS researchers are monitoring the ALICE experiment at CERN

Echipa_ISS-ALICE
Image credit: ISS-ALICE

Now that operations have been resumed at the world’s largest particle accelerator, the Large Hadron Collider – LHC, researchers from the Institute of Space Science (ISS) are running data quality monitoring shifts at the ALICE experiment (A Large Ion Collider Experiment), one of the seven LHC experiments at CERN (The European Organisation for Nuclear Research).

The five physicists from the Institute of Space Science who will be present in the ALICE control room at CERN during May-November 2015 are: Andrea Danu, Ciprian Mitu, Cătălin Ristea, Adrian Sevcenco and Ionel Stan.

Citește mai mult