Seminariile Starwalker — „Abordarea psiho-neuro-motrică în înțelegerea și dezvoltarea Performanței Umane”, 21 ianuarie 2015

3În data de 21 ianuarie 2015 a avut loc, la sediul Institutului de Ştiinţe Spaţiale (ISS), în cadrul Seminarului General Starwalker, conferinţa ştiinţifică cu tema „Abordarea psiho-neuro-motrică în înțelegerea și dezvoltarea Performanței Umane”, susţinută de Prof. Dr. Pierre de Hillerin, membru al Centrului de Competenţă în Tehnologii Spaţiale în sprijinul Zborului Spaţial cu Echipaj Uman – Starwalker.

În data de 21 ianuarie 2015 a avut loc, la sediul Institutului de Ştiinţe Spaţiale (ISS), în cadrul Seminarului General Starwalker, conferinţa ştiinţifică cu tema „Abordarea psiho-neuro-motrică în înțelegerea și dezvoltarea Performanței Umane”, susţinută de Prof. Dr. Pierre de Hillerin, membru al Centrului de Competenţă în Tehnologii Spaţiale în sprijinul Zborului Spaţial cu Echipaj Uman – Starwalker.

2

Programul seminarului a cuprins o conferinţă urmată de dezbateri la care au participat membrii activi ai Centrului precum şi o serie de invitaţi reprezentând domenii ale Ştiinţelor Naturii (Natural Scinces) şi ale Ştiinţelor Omului (Human Sciences) asociate evaluării, antrenării şi recuperării Performanţei Umane.

Conceptul de Performanţă Umană este central în pregătirea şi protecţia astronauţilor expuşi la mediul extraterestru caracterizat prin microgravitaţie, izolare şi recluziune fizică şi mentală (MICE – Microgravity, Isolated and Confined Environment). Metodele de creștere a Performanței Umane aplicate în cazul astronauților duc de asemenea la dezvoltarea de aplicaţii terestre în beneficiul societăţii printr-un proces de transfer tehnologic cunoscut sub numele de spin-off. Printre domeniile în care se pot dezvolta astfel de aplicații se numără: medicina recuperatorie, asistarea persoanelor cu handicap şi a persoanelor în vârstă, antrenarea personalului cu risc ocupaţional ridicat, antrenamentul în sportul de înaltă performanţă etc.

4

Conferinţa este primul act dintr-un proiect de educaţie şi stimulare interdisciplinară, iniţiat de Centrul de Competenţă Starwalker care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Institutului de Ştiinţe Spaţiale. Proiectul vizează un ciclu de conferinţe şi dezbateri în atenţia specialiştilor implicaţi în studii şi aplicaţii pentru combaterea efectelor adverse ale zborului spaţial asupra persoanei umane (contramăsuri), dar şi pentru tineri cercetători şi studenţi din domenii conexe, actuali sau potenţiali colaboratori.

Persoanele interesate de materialul prezentat sau de aspecte avansate în legătură cu acesta, se pot adresa direct conferenţiarului: Pierre de Hillerin – hillerin@live.com
Persoanele interesate de detalii cu privire la ciclul de conferinţe se pot adresa prin e-mail secretarului Seminarului Starwalker: Alexandru Nistorescu – alexnistorescu@spacescience.ro

Centrul de Competenţă în Tehnologii Spaţiale în sprijinul Zborului Spaţial cu Echipaj Uman – Starwalker face parte dintr-o suită de șapte centre de competență dezvoltate prin Programul STAR – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată (Space Technology and Advanced Research). Prin aceste centre, Agenția Spațială Română (ROSA) urmărește să crească competitivitatea şi vizibilitatea internaţională a ştiinţei şi tehnologiei în domeniul spaţial din România. În cadrul Institutului de Științe Spațiale funcționează două din cele șapte centre de competență.

 Credit imagini: ISS