Cercetători ISS la emisiunea “Cafeneaua de ştiinţă” la Radio Romania Cultural

cafeneauadestiinta1dec_medium_2Luni, 1 decembrie 2014, cercetătorul Institutului de Ştiinţe Spaţiale (ISS) Valeriu Tudose a fost prezent alături de colegii săi Mihaela Marin şi Alexandru Nistorescu la cea de-a noua ediţie din 2014 a emisiunii “Cafeneaua de Ştiinţă”, moderată de Corina Negrea. Emisiunea a avut loc sub genericul „Tinereţea românească a ştiinţei. Vise, proiecte, certitudini”, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, între 19.00 – 21.00, în direct audio şi video pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi on line, pe www.radioromaniacultural.ro.

Invitaţii au discutat despre lucrurile care i-au atras spre ştiinţa şi felul în care şi-au ales domeniul de activitate, dar şi despre preocupările ştiinţifice şi proiectele în care sunt implicaţi la momentul actual. Pe lângă acestea, au fost abordate şi subiecte mai generale, cum ar fi cercetarea în România comparativ cu cea din străinătate.

Valeriu Tudose şi-a început pregătirea academică în cadrul Facultăţii de Fizică a Universităţii din Bucureşti, pe care a absolvit-o în 2001, continuându-şi apoi studiile în astronomie/astrofizică la Institutul de Radio-Astronomie Max-Planck, în Bonn, Germania. Doctoratul l-a obţinut în cadrul Institutul Astronomic „Anton Pannekoek” din cadrul Universităţii din Amsterdam, dupa care a facut un stagiu post-doctoral la Institutul Olandez de Radio Astronomie (Netherlands Institute for Radio Astronomy – ASTRON) în perioada 2009 – 2012.

Înainte de a se alătura Institutului de Ştiinţe Spaţiale in cadrul Laboratorul de Cosmologie și Fizica Astroparticulelor, Valeriu Tudose a fost asistent de cercetare (2002-2004), iar apoi iar apoi cercetător asociat (începând cu 2004) la Institutul Astronomic al Academiei Române. Începând cu 2012, acesta lucrează ca cercetător la Institutul de Ştiinţe Spaţiale, fiind totodată membru Ad Astra, un proiect online dedicat comunităţii ştiinţifice romaneşti (din 2009). CV-ul complet este disponibil aici.

Doctorand în Inginerie Electronică, Mihaela Marin este absolventă a Facultăţii de Aeronave. În prezent aceasta este cercetător la Institutul de Ştiinţe Spaţiale şi specialistă în aplicaţii de contramăsuri la efectele adverse ale zborului spaţial asupra persoanei umane.

Alexandru Nistorescu este specialist în fizică aplicată în cercetări de performanţă umană în medii extreme în cadrul aceluiaşi institut. Are un master în biofizică şi, în prezent, este masterand în bio-inginerie.

Podcastul din 1 decembrie este disponibil aici.