Agenția Spațială Română a semnat Acordul Multilateral ESA pentru misiunea Euclid

ESA_Euclid_MLA_signatories_SPC_nov2013_ESA – N. Imbert-Vier

Comunicat de presă transmis de Agenția Spațială Română.

Pe 29 noiembrie 2013, Agenția Spațială Română (ROSA) a semnat acordul multilateral pentru misiunea Euclid în cadrul Comitetului pentru Programe Științifice al Agenției Spațiale Europene (ESA), desfășurat la Paris. Programată pentru lansare în anul 2020, misiunea Euclid va cartografia forma, strălucirea și distribuția 3D a două miliarde de galaxii, urmărind să identifice rolul materiei și energiei întunecate în evoluția și expansiunea universului.

Acordul Multilateral Euclid stabilește cadrul legal pentru dezvoltarea instrumentelor științifice ale misiunii Euclid, precum și pentru dezvoltarea a parte din infrastructura de la sol și a fost încheiat între ESA și agențiile finanțatoare din cele 11 țări europene care participă la Misiunea Euclid. La semnarea acordului, România a fost reprezentată de Agenția Spațială Română prin Dr. Dumitru Hașegan.

În Consorțiul Euclid România este reprezentată de Institutul de Științe Spațiale (ISS), în cadrul căruia activează grupul Euclid coordonat de Dr. Lucia Aurelia Popa. Membru al Bordului Consorțiului încă din fazele incipiente ale misiunii, dna Lucia Popa îndeplinește rolul de punct de contact național. Pentru a cunoaște grupul Euclid din ISS, vă rugăm să vizitați această pagină, iar pentru detalii despre activitatea fiecăruia, vă invităm să vizionați acest scurt film de prezentare.

Linkuri:

Imagine: Cei 11 semnatari ai Acordului Multilateral pentru Misiunea Euclid, Paris, 29 noiembrie 2013. Credit: ESA – N. Imbert-Vier

Video: Grupul Euclid din cadrul Institutului de Științe Spațiale: Dr. Lucia Aurelia Popa, Dr. Vlad Popa și Dr. Ana Caramete. Credit: ISS